dimecres, 31 d’octubre del 2018

[Vic] Carabassa al Halloween, castanya al capital!

Un any més, a finals d’octubre veiem com els carrers, els establiments i la publicitat en general s’omplen de carabasses i altres elements relatius a la celebració del Halloween, una festa que podríem considerar com la pròpia dels països anglosaxons al voltant de Tots Sants i la proximitat del món dels vius i dels morts. Alhora, observem com la Castanyada, festa popular pròpia de les nostres terres, queda cada cop més anul·lada per l’esmentat Halloween. De la castanyada, a més, podem posar en valor el protagonisme de la figura femenina de la Castanyera i la cura dels boscos com els de les Guilleries per a la recollida de castanyes. També en aquestes dates es commemora -particularment al Lluçanès- la persecució de les bruixes que va tenir lloc especialment al segle XVII, pel fet de ser dones que desafiaven l’estructura de poder de l’Església i, en definitiva, dels homes.

Lluny de considerar aquest fet com una simple competència de celebracions, pensem que la introducció i difusió de la festa de Halloween aquí és un exemple més de construcció capitalista per incitar-nos al consum, sobretot entre la gent més jove. El Halloween existeix als Països Catalans com una excusa més per fer-nos gastar, ja sigui en disfresses, en entrades per a festes de Halloween en discoteques, en promocions especials de cadenes de supermercats...

Així doncs, no podem considerar que el Halloween sigui un enriquiment cultural en aquells indrets on no és propi, sinó part de l’imperialisme cultural anglosaxó del qual es val el capitalisme global per uniformitzar la classe treballadora d’arreu on arriba, i d’aquesta manera abocar-nos a ser simples consumidors de mercaderies, de la mateixa manera que ho fa amb altres festivitats com el Black Friday, el Pare Noel o Sant Valentí.

Per tot això, des d’ARRAN Vic hem volgut assenyalar alguns establiments que promouen i s’aprofiten d’aquesta celebració amb l’objectiu de fer més negoci a la nostra ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada