dijous, 20 de juliol del 2017

[Vic] Fora facultats elitistes! Acció a la Facultat privada de Medicina de la UVic-UCC

Els darrers mesos hem vist com ha nascut la Facultat de Medicina de la UVic​-Universitat Central de Catalunya. A diferència de la resta de facultats de la UVic-UCC, que són de titularitat privada amb finançament de la Generalitat, la nova Facultat de Medicina és totalment privada.

A la nova facultat, s'hi impartirà el grau de Medicina a 80 places d'estudiant. Donat el seu caràcter purament privat, la matrícula per a un curs del grau de Medicina costarà 13.791€ (a 225€/crèdit), una quantitat desorbitada per a qualsevol jove de classe treballadora. 13.791€ significa més de 5 vegades el que costa estudiar el grau de Medicina en qualsevol de les universitats públiques dels Països Catalans, sense oblidar que les taxes de la universitat pública també són abusives per a les estudiants.

Des d'ARRAN Vic, l'assemblea de l'organització juvenil de l'Esquerra Independentista a la ciutat, denunciem tot el suport i impuls que aquesta iniciativa totalment privada ha rebut de part de l'Ajuntament de Vic des del primer moment, com si es tractés d'un projecte interessant per al jovent de Vic. Un suport que ha estat unànime per part de tot l'equip de govern de la ciutat, format pel PDeCAT, Unió, Reagrupament, el PSC i Vic per a Tots (ICV-EUiA-Podem). Un impuls que ha passat per negociacions de regidors del govern de la ciutat amb càrrecs del govern espanyol i amb militants del PP. 

Denunciem l'aposta de l'Ajuntament de Vic pel projecte de la Universitat Central de Catalunya, que amb facultats privades de diversos tipus en diferents ciutats del Principat (com ara a Manresa i Granollers) pretén conformar una gran universitat privada, fent perdre pes a la universitat pública.

Denunciem el regal que l'Ajuntament de Vic pretén fer als impulsors de la Facultat privada de Medicina en matèria d'impostos de construcció i de taxes per serveis urbanístics: 21.791,25€ en bonificacions per una suposada funció social d'aquesta facultat, tal com fa unes setmanes Capgirem Vic​ va denunciar i va aconseguir aturar temporalment.

En definitiva, denunciem que l'Ajuntament de Vic centri les seves presumptes preocupacions per la formació de les estudiants de Vic en l'impuls d'una facultat privada i elitista, i s'oblidi de la gran majoria de joves que, si ens podem permetre estudiar a la universitat, no tenim més remei que anar-ho a fer a la universitat pública, a Barcelona o en altres ciutats lluny de Vic.

Des d'ARRAN Vic seguirem amb atenció com avança la facultat privada de Medicina, en especial el número d'estudiants que s'acabin matriculant -és a dir, pagant 13.791€ per curs-, quantes en primera opció, i quina acaba sent a la pràctica la nota de tall (actualment a 11,771, ja inferior que a les universitats públiques). Perquè en una universitat per a rics, el que compta és si ho ets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada