dimarts, 16 de març del 2010

Canviem el model energètic!

Després de la forta nevada que va afectar principalment el Principat, hem pogut observar a les notícies com una gran quantitat d'abonats a l'empresa FECSA-ENDESA porten tres dies consecutius sense el seu servei d'electricitat, i com els pobles més petits no reben cap tipus de generador per posar-lo al servei de la seva ciutadania. La cosa ja passa de mida quan acusen als activistes contra la MAT de l'actual situació...

Davant d'aquesta pèssima gestió del sector energètic, controlat per FECSA-ENDESA (privatitzada pel govern d'Aznar) i l'empresa encarregada del transport energètic, REE (Red Eléctrica Española), es fa més urgent que mai dues tasques concretes: la nacionalització del sector energètic i el traspàs de la seva gestió, de moment i mentre no siguem lliures, als governs autonòmics que conformen els Països Catalans; i el canvi de model de generació i distribució de l'energia.

Pel que fa a la nacionalització del sector energètic, amb el cas que ens ocupa de les conseqüències del temporal, hem pogut observar com la gestió privada dels recursos naturals i dels diferents sectors; amb una dinàmica de reducció de costos (especialment, pel que fa a la contractació de treballadors) per tal d'obtenir el màxim benefici, es troba en oposició frontal als interessos de la ciutadania. Només una gestió pública dels mitjans de producció pot posar aquests mitjans al servei del poble i, afavorint la contractació de més treballadors, evitar el perllongament dels problemes de subministrament elèctric.

Pel que fa al canvi de model energètic des de Maulets apostem per una generació de l'energia descentralitzada a les diferents zones on s'utilitzi aquesta, amb la generació d'energia a partir de fonts netes i renovables, i defugir la creació de massificats centres de producció (per exemple la massificació eòlica a la Terra Alta o als Ports) i grans línies de distribució (com les d'alta tensió o la MAT), per tal de reduir la pèrdua d'energia i millorar l'eficàcia i la racionalitat en el consum.

Per un model energètic sostenible, descentralitzat i públic!

Maulets, el jovent independentista i revolucionari

2 comentaris:

  1. Degut a l'hecatombe que han o estan patint molts pobles de Girona per causa de la mala infraestructura i manteniment de les línies elèctriques, hi ha persones suggereixen de "no pagar" el rebut de la llum i altres "canviar de companyia". Crec que la major força que podem fer per aconseguir unes garanties per part de Fecsa-Endesa seria, que tots reduíssim al màxim el consum de llum, ja que d'aquí OBTENEN seus grans beneficis que els permet invertir en altres països, però no en el nostre i així ens va. Estic totalment d'acord en soterrar les línies elèctriques, moltes de les torres que ara han caigut tenien 24 anys de vida ja que es van instal.lar a la gran nevada del febrer de 1986.

    ResponElimina
  2. Degut a l'hecatombe que han o estan patint molts pobles de Girona per causa de la mala infraestructura i manteniment de les línies elèctriques, hi ha persones suggereixen de "no pagar" el rebut de la llum i altres "canviar de companyia". Crec que la major força que podem fer per aconseguir unes garanties per part de Fecsa-Endesa seria, que tots reduíssim al màxim el consum de llum, ja que d'aquí OBTENEN seus grans beneficis que els permet invertir en altres països, però no en el nostre i així ens va. Estic totalment d'acord en soterrar les línies elèctriques, moltes de les torres que ara han caigut tenien 24 anys de vida ja que es van instal.lar a la gran nevada del febrer de 1986.

    ResponElimina