divendres, 21 de novembre del 2008

20-N. ENTERREM EL FRANQUISME


Avui 20 de Novembre de 2008, 33 anys desprès de la mort del dictador Francisco Franco, nosaltres els Maulets Osona mantenim viva la lluita per la dignitat del poble català. Es per això que hem decidit fer un pas més per a la recuperació de la nostra memòria històrica, clausurant un dels molts vestigis feixistes que encara resten a la nostra comarca. Aquesta acció simbòlica pretén trencar amb el silenci i la impunitat que encara perduren d’aquell període.
Avui dia encara trobem una gran petjada d’aquest període fosc de la nostra història, malgrat la societat actual sigui incompatible amb els símbols feixistes enaltidors de la dictadura. Tal com dicta l’article 15 de la Llei de la Memòria Històrica estatal, les administracions públiques han de “prendre mesures per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col•lectiva, de la insurrecció militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura”.
Tanmateix al municipi de Vic, encara es possible trobar diversos vestigis que ens recorden constantment la repressió moral i física a que fou sotmès el poble català.
Actualment, a diversos carrers de la ciutat com el Carrer de la Riera, el Carrer del Pla del Remei i el Carrer Pare Coll entre d’altres, si poden veure col•locades en alguns edificis, les plaques de l’ “Instituo Nacional de la Vivienda” les quals inclouen l’emblema de la Falange, amb el jou i les fletxes.
Els noms dels principals dirigents de l’alçament militar de 1936 encara ofenen a la nostra dignitat pels carrers de Vic. És el cas de la pintura vial amb la inscripció “Pasaje General Mola” que es troba al Passatge Gaudí de Vic i d’una placa a la Catedral on s’exalta el Cap de la dictadura Francisco Franco Bahamonde.
Pel que fa a les condecoracions honorífiques de la ciutat, personatges com Antonio Correa Veglison (governador civil de la província de Barcelona durant el règim), Miguel Rodrigo Martínez i Rafael García Valiño (militars que arribaren a Vic amb l’exèrcit d’ocupació franquista) tenen avui encara el títol honorífic de fills adoptius de la ciutat.
També municipis com Calldetenes o Gurb tenen monuments dedicats a “los Caídos por Dios y por Espanya”.
En aquest mateix sentit Poble en Marxa presentarà una moció a l’ajuntament de Calldetenes per la retirada d’aquest vestigi franquista i de qualsevol altre que encara resti al municipi. Paral•lelament també és presentarà una moció al pròxim ple de l’ajuntament de Vic per retirar tota la simbologia franquista que resta a la ciutat per tal de recuperar la nostra memòria com a poble.
És una necessitat pels osonencs i osonenques conèixer el passat més recent, i fer-ho d’una forma crítica, sense por a ofendre els responsables de totes aquelles atrocitats malgrat algun d’aquests personatges encara els pugem trobar en algun ajuntament de la comarca.
És cabdal donar veu a aquelles persones que han viscut aquest període i involucrar-hi el conjunt de la societat ja que així podrem reconstruir, completar i precisar la veritable història del període de 1936 a 1977.
Ara més que mai és moment de treballar per la recuperació de la justícia, la veritat i la dignitat d’aquelles persones que lluitaren per Catalunya i per les llibertats. És una falta de respecte a ells i a tots aquells que van patir la crueltat diària del règim que avui encara quedin vestigis d’aquell passat obscur.

Assemblea de Maulets Osona
20 de Novmebre de 2008

1 comentari:

  1. Fora les plaques del ministerio de la vivienda falangista!Al meu poble també n'hi han unes quantes, i s'han de treure, com que no les treu ningú les haurem de treure nosaltres, som-hi cadascú les del seu poble i entre tots eliminarem la simbologia feixista.
    Visca Catalunya Lliure

    ResponElimina