dimarts, 3 de febrer del 2009

Esther Farrés parla sobre la repressió franquista a Vic.



Gairebé una quarentena de persones van assistir a la xerrada sobre la repressió franquista a Vic, organitzada per l'assemblea de Maulets Plana de Vic. L'acte s'emmarca en la campanya per la recuperació de la memòria històrica iniciada el passat més d'octubre per la organització independentista.
L'autora del llibre "La repressió franquista a Vic", editat pel Patronat d'Estudis Osonencs, ens parlà al llarg d'una hora d'una de les etapes més fosques i obviades de la nostra història recent. La repressió franquista es va desenvolupar amb la voluntat de reafirmar el poder dels vencedors i ofegar qualsevol veu dissident. Els encarregats de portar a terme el control social, polític, econòmic i cultural foren les noves autoritats locals afins al règim, formats bàsicament per alcaldes i regidors amb una ideologia lligada al conservadorisme i al tradicionalisme catòlic pròpis de l'ideari franquista. Recolzats per la Guardia Civil i la representació local de la Falange, portaren davant la justícia franquista tots aquells vigatans considerat contraris al Glorioso Movimiento Nacional. Cal destacar el paper preponderant de l'Església, partícep actiu de la repressió, emetent informes sobre els seus feligresos per tal de facilitar el procés coercitiu.
D'aquí se'n deriven les múliples condemnes, penes de presó i execucions a que foren sotmesos tant aquells que lluitaren contra l'alçament militar com aquells que simplement no compartien els ideals franquistes.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada