
dijous, 19 de febrer del 2009
Les adoberies declarades Bé Cultural d'Interès Nacional

divendres, 13 de febrer del 2009
David de Vilafranca: no anirà a la presó!
La victòria política d’una mobilització immediata.
En David va ser detingut la nit de reis. Sobre ell requeia una ordre d’empresonament ordenada per la jutgessa Isabel Gallardo del Jutjat Penal núm. 15 de Barcelona. Una condemna d’any i mig pels disturbis del llunyà 12 d’octubre del 98 amb els antecedents d’insubmís. Una concentració immediata a les portes de la comissaria, i posteriorment a les portes dels jutjats, van fer dubtar la jutgessa de guàrdia de Vilafranca: en David guanyà deu dies… llavors l’allau de solidaritat ha recorregut tot el territori català: concentracions, manifestacions, actes de tota mena… Finalment un recurs al provincial de Barcelona, resolt pel magistrat Enrique Rovira del Canto, famòs per la seva obsessió contra en Franki de Terrassa, no ha pogut fer res més que el que era inevitable: posar fi a l’amenaça de presó contra el David.
L’avís ha estat fet. Sabem prou bé que allò que anomenen “justícia” està farcida de Gallardos i altres personatges que no desaprofiten cap ocasió per mirar de colpejar-nos ben fort.
L’avís ha estat fet. Hem sabut respondre. Hem evitat la presó del David i el més important, amb ell al capdavant, hem demostrat, un cop més, saber encarar la seva imposada “justícia” amb el cap ben alt.
Felicitats a tots i a totes! A la família, a les amistats, al veïnat sencer de Vilafranca!
I continuem el combat, amb en Karim, en Jona, els dos de Manresa, els 13 de Gandia… Que ningú ho dubti, guanyarem!
Alerta Solidària
dimarts, 10 de febrer del 2009
Entreguem les plaques a l'alcalde!


Fotos : Adrià Costa
Dia de solidaritat amb Gaza

Les activitats previstes no deixaran indiferent a ningú, ja que aquest dia es podrà conèixer de primera mà el que ha de suportar el poble palestí davant la indiferència de la comunitat internacional. Començarem la jornada amb una exposició fotogràfica, acompanyada d'un te solidari i una lectura de cartes de nens palestins refugiats al Líban, a la Plaça de la Catedral de Vic. D'aquesta manera es podrà comparar visualment el tracte que van tenir els nazis cap als jueus, durant la Segona Guerra Mundial i, el tracte rebut actualment pels palestins per part del moviment sionista.
A continuació hi haurà una projecció del documental palestí "Domicili Privat" on es veu el patiment d'una família palestina obligada a conviure amb l'exèrcit israelià al pis de sobre de casa seva.
Abans del concert de clausura, el metge palestí resident a Vic, Dr. Sami Mahmud Abdul Jawad i un membre de l'Associació Cultura, Pau i Solidaritat Haydée Santamaría faran una exposició de la situació actual al Pròxim Orient en una xerrada al Casal Claret.
El dia acabarà amb un concert solidari a La Torratxa per recaptar fons per enviar als Comitès de la Salut Palestins que gestionen diferents hospitals del nord de Gaza, atenent a la seva crida de solidaritat per la falta de materials sanitaris per l'atenció de les més de 5 mil víctimes produïdes a l'últim atac d'Israel a la Franja.
diumenge, 8 de febrer del 2009
"Topografía de la memòria" a l'últim passi de video del cicle de cinema "Recuperem la memòria històrica!

dijous, 5 de febrer del 2009
Retirades les plaques franquistes de Vic
Aquesta acció ha consistit en treure les plaques franquistes de l’Instituto Nacional de la Vivienda amb l’insigne de la Falange, amb el consegüent “yugo y las flechas” que en dia d’ahir, encara perduraven als carrers i edificis de la nostra ciutat. En total s’han tret una vintena de plaques que es trobaven situades als edificis del “Vic 2”, la Plaça Osona, i el carrer Pare Coll, entra d’altres. Cal destacar la bona rebuda que ha tingut la iniciativa entra els diferents veïns que ens hem anat trobant, els quals els hi hem exposat els motius que ens havien motivat a portar a terme aquella acció .
Des de Maulets, ens hem vist obligats a retirar aquests restes del franquisme davant la incompetència i incompliment de l’article 15 de la llei de la Memòria Històrica per part del consistori vigatà, i com a protesta davant de la negativa a aprovar la moció de Maulets, presentada per la CUP-Vic al ple de l’1 desembre del 2008, en es què demanava la retirada immediata de tots els símbols i vestigis franquistes que encara hi quedaven.
Es per això, que el jovent vigatà no resta immòbil i segueix lluitant per la recuperació de la memòria històrica i per la dignitat de totes les persones que van defensar les llibertats nacionals i socials del nostre poble.
70 anys després el jovent seguim lluitant!
Ahir, avui i demà, no passaran!
dimarts, 3 de febrer del 2009
Esther Farrés parla sobre la repressió franquista a Vic.
Gairebé una quarentena de persones van assistir a la xerrada sobre la repressió franquista a Vic, organitzada per l'assemblea de Maulets Plana de Vic. L'acte s'emmarca en la campanya per la recuperació de la memòria històrica iniciada el passat més d'octubre per la organització independentista.
L'autora del llibre "La repressió franquista a Vic", editat pel Patronat d'Estudis Osonencs, ens parlà al llarg d'una hora d'una de les etapes més fosques i obviades de la nostra història recent. La repressió franquista es va desenvolupar amb la voluntat de reafirmar el poder dels vencedors i ofegar qualsevol veu dissident. Els encarregats de portar a terme el control social, polític, econòmic i cultural foren les noves autoritats locals afins al règim, formats bàsicament per alcaldes i regidors amb una ideologia lligada al conservadorisme i al tradicionalisme catòlic pròpis de l'ideari franquista. Recolzats per la Guardia Civil i la representació local de la Falange, portaren davant la justícia franquista tots aquells vigatans considerat contraris al Glorioso Movimiento Nacional. Cal destacar el paper preponderant de l'Església, partícep actiu de la repressió, emetent informes sobre els seus feligresos per tal de facilitar el procés coercitiu.

diumenge, 1 de febrer del 2009
70 ANYS DESPRÉS

70 anys després, Rafael Garcia Valiño, comandant que encapçalà l’ocupació de Vic l’1 de Febrer de 1939, continua tenint la condecoració de fill adoptiu de la ciutat.
70 anys després, Miquel Rodrigo Martinez, militar feixista que entrar a la capital de la comarca d’Osona, fusell en mà a crits de “Arriba Espanya” i “Viva Franco” és encara fill adoptiu de la ciutat.
70 anys després, encara trobem una gran petjada d’aquest període fosc de la nostra història, malgrat la societat actual sigui incompatible amb els símbols feixistes enaltidors de la dictadura. Plaques com les del “Instituo Nacional de
70 anys després, el general Mola, instigador de l’aixecament militar del 18 de Juliol del 1936, té una pintura vial que ofèn la nostra dignitat.
70 anys després, a l’emblemàtica catedral de Vic una placa exalta la figura del caudillo “Francisco Franco Bahamonde”.
70 anys després, la dreta vigatana (PxC i CiU) amb la complicitat del PSC, tomba una moció a favor de la retirada de la simbologia franquista, incomplint l’article15 de
70 anys després de l’entrada dels innombrables, els i les joves de Vic, seguim lluitant per la recuperació de la justícia, la veritat i la dignitat d’aquelles persones que lluitaren per Catalunya i per les llibertats.
Recuperem la memòria històrica!
Assemblea de Maulets Plana de Vic
1 de Febrer de 2009