dilluns, 16 de juny del 2008

Les obres de la MAT a Osona han estat objecte de disset sabotatges

Des que van començar els treballs, al setembre passat, Red Eléctrica Española (REE) ha denunciat als Mossos disset actuacions que, segons la companyia, constitueixen actes de sabotatge contra la MAT, segons informava ahir el Punt. REE no ha especificat totes les denúncies, però sí que va avançar a la redacció d'El Punt que, entre altres coses, s'han trobat amb l'incendi d'una grua, pintades a més grues i a vehicles, l'incendi d'un compressor i la col·locació de bales de palla de grans dimensions als forats del terra on s'han d'instal·lar les torres de molt alta tensió.
Segons el diari, els actes contra la MAT estan repartits en el temps i en el territori, però és a les Masies de Roda on es concentren els actes de sabotatge. Segons els Mossos, entre el juliol del 2007 i l'abril passat s'han presentat set denúncies a aquesta població: per dos robatoris amb força i cinc apropiacions indegudes –tres apropiacions constituirien faltes i dues, delicte–. Al Brull es va denunciar al desembre una falta de danys; a Folgueroles, al gener, una altra falta de danys; a Seva, al març passat, un delicte de danys; a Folgueroles, a l'abril passat, una falta de coaccions; a Taradell, al març passat, una falta de danys; a Vic, al gener, una falta d'injúries; a Tona, al gener, un delicte de danys, i a Roda de Ter, al maig passat, també un delicte de danys. Hi ha dues denúncies més, però sense concretar. Els Mossos no han volgut aportar més informació per no perjudicar la investigació, que encara continua oberta.
Quan uns vehicles de la constructora van aparèixer amb pintades, al principi de juny, la Plataforma No a la MAT es va desvincular de l'incendi que el dia anterior havia destruït una grua de Grues Güell a Folgueroles. Diversos portaveus del col·lectiu contrari a la MAT van recordar que han impulsat «actes públics pacífics i divulgatius, utilitzant arguments i raons que han permès la sensibilització social de la comarca en contra d'aquesta línia». La Plataforma contra la MAT no va negar «la crispació que ha generat» la construcció de la línia de molt alta tensió entre Sentmenat i Bescanó. El col·lectiu contrari qualifica aquesta línia d'«infraestructura antidemocràtica» i ha organitzat diversos actes de protesta al carrer contra la construcció de la línia de 400 kV.

Expropiats vuit vegades Aquest diari també esmenta que, al mas La Casanova de Puigseslloses, situat al terme municipal de Folgueroles, no se'n saben avenir: amb la de la MAT la seva finca ja ha estat objecte de vuit expropiacions per projectes diversos, segons va publicar el diari El 9 Nou en l'edició de divendres passat. Per l'eix transversal la família Coma va haver de cedir 28.000 m² de terrenys, i el futur desdoblament d'aquest mateix vial els obligarà a cedir un altre cop una superfície similar; pel polígon situat al voltant de l'ermita de Sant Francesc els van expropiar dues hectàrees; també van perdre 21 quilòmetres lineals per la instal·lació de tres línies elèctriques, i encara els han d'expropiar un espai pendent de determinar pel futur Eix Transversal Ferroviari, el projecte del qual encara s'ha de definir. Ara, a tot això, s'hi afegeixen els 21.500 metres de superfície de finca que seran necessaris per implantar tres torres del nou corredor elèctric.
Això no obstant, els propietaris del mas no es resignen i demanen públicament explicacions i un tracte millor: «Només demanem que ens justifiquin el projecte, que les indemnitzacions estiguin a l'altura de l'impacte de les obres i que ens plantegin un calendari de desmantellament de les antigues línies elèctriques», va comentar el fill del propietari, Jordi Coma.
De moment, però, el tracte que han obtingut de Red Eléctrica de España, que ja treballa en els terrenys del mas La Casanova per alçar la primera de les tres torres de la MAT, ha estat més aviat el contrari, segons denuncia Coma: «Ens van entrar a la finca amb els Mossos d'Esquadra i el notari. Es podria haver fet amb més educació. Han actuat de manera dictatorial.» Coma també està preocupat, com moltes plataformes i entitats contràries al projecte, per l'impacte d'aquesta infraestructura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada