diumenge, 13 d’abril del 2008

La marxa del decreixement arriba aquest dilluns a Vic


La marxa del decreixement arriba a Vic aquest dilluns i s'hi quedarà fins dimarts. Aquesta, organitzada per temps de re-voltes, és una marxa en bicicleta per diferents punts del territori català amb l'objectiu d'exposar les idees i la teoria del decreixement,una corrent que cada cop està agafant més pes, sobretot a l'estat francès.

Els actes del dilluns 14 tindran lloc a La Central. Les activitats començaràn a les 19:00h. amb una xerrada sobre la crisi energètica i el sistema financer. Tot seguit es farà un passi de video amb la projecció de "Money as debt".

El C.S.A.La Torratxa serà la seu dels actes del dimarts.Començaràn a les 18:00h. amb una xerrada d'introducció al decreixement, a les 19:00h. començarà el taller i per concloure a les 21:30h, sopar amb productes ecològics de la cooperativa la calendula.


PROGRAMA


Marxa pel decreixement a Vic: Lloc: La Central (dilluns), C.S. La Torratxa ( dimarts)
Dilluns 14 d’abril: 19-22h Xerrades i vídeo.

Hi haurien unes conferències sobre dos temes. Al finalitzar les conferències es realitzaria un passi de video en relació amb el tema.
A/ Crisi energètica 19-20
Diferents estudis demostren com estem ja sobre el pic del petroli, el punt màxim de producció diària de l'or negre que la geologia del nostre planeta permetrà. Abans del 2025, també declinaran irreversiblement la producció de gas, de carbó i d'alguns minerals imprescindibles per la indústria i latecnologia. A partir d'aquí, l'energia diària disponible per la humanitat començarà presumiblement, a declinar.
L'esgotament dels recursos energètics fòssils i el canvi climàtic que provoca el seu consum, ens aboquen a la urgent transició cap a un model energètic de poc consum basat en les energies renovables. La qüestió energètica és transcendental per poder avançar cap a un model de vida realment sostenible, però el problema no és només de falta d'oferta de recursos energètics i minerals, tot i que això per sí sol pugui arruïnar el nostre modus vivendi. L'assalt de la humanitat
contra el medi ambient ha deixat a molts ecosistemes en un estat tan fràgil, en alguns casos irreversible, que qualsevol nou impacte els pot portar a un col.lapse catastròfic; la greu disminució de les reserves de peixos, d'aqüífers, d'espècies animals i de boscos primaris en són una mostra incontestable.
B/ Sistema financer 20-21
El 1971 es va fer desaparèixer el patró or, és a dir, que es va deixar d'usar l'or com a base real del diner. Tot i canviar aquest aspecte fonamental del sistema monetari, els bancs centrals i privats van continuar creant diners, però amb unes reserves que només són anotacions bancàries que signifiquen diners, però que no estan garantides per cap diner que poguem considerar real. És un pur contracte que només té valor perquè tothom n'hi donem.
El diner que es crea avui en dia, es crea bàsicament a partir de prèstecs, és a dir en forma de deute, sigui deute públic, deute comercial, deute extern o deute de particulars. Per tant, els bancs es lucren amb un diner que creen del no res i que només ells poden crear. Si el diner ja no és or i si els diners són en l'actualitat purament una creació humana no recolzada per cap valor físic, per què aquests
diners només els creen els bancs, i per què només ho fan en forma de deute a retornar amb interessos?
Un sistema així, basat en endeutaments i interessos creixents, només es manté si hi ha un creixement econòmic exponencial, un creixement que destrueix el planeta.
Volem posar sobre la taula com aquest sistema pervers és íntimament responsable de la pobresa i la crisi ecològica, i com és imprescindible construir unes altres regles del joc perquè tinguem una economia compatible amb el decreixement i la justícia social.
És per això, i donada la importància cabdal del sistema financer en la actualitat, que trobem necessari un debat per posar sobre la taula propostes per gestionar el fet econòmic d’una altra manera.

Passi de vídeo “ Money as debt” 21-22
Documental que reflecteix el sistema monetàri i financer, la creació del diner i les caues i conseqüències que compota aquest fet.
Dimarts 15 d’abril: Xerrada, taller i sopar de la cooperativa.
Hi hauria una xerrada d’introducció al decreixement, i llavors es faran uns tallers per posar en pràctica el decreixement
18:00 - Xerrada d’introducció al decreixement ( 1h)
Al mateix temps que la crisi energètica s’evidencia, el nostre model de vida es sosté en un consum abundant de recursos i energia, per tant, el model de globalització, de mercat mundial de productes, de transports i serveis haurà necessàriament de canviar per a fer front a les conseqüències d’aquest model de creixement. Un model que no tan sols no és possible, sinó que tampoc és just ni desitjable. No és possible degut a la limitació energètica i de recursos, no és just perquè exclou a la majoria de la humanitat, i fa que uns visquem a costa dels altres, i no és desitjable senzillament,
perquè el fet de poder consumir més, d’acumular comoditats i objectes no ens fa més feliços.
Davant d'això, apostem pel decreixement. Tal com va dir Ghandi: “Hem de viure amb menys per tal que els altres (i tots en general) puguin senzillament viure”. Hem de decrèixer, no només per necessitat sinó per humanitat. Hem de decrèixer per a seguir vivint, i per a viure tots millor. Hem de viure més localment i senzillament, relocalitzar la producció i el consum, reutilitzar, reciclar, consumir menys i descentralitzar la producció d'energia. A petita escala doncs, podem aportar més que un granet de sorra perquè la base es troba precisament, en viure localment amb el que tenim a l'abast

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada