dimarts, 2 de desembre del 2008

PxC i CiU tomben la moció per la retirada dels vestigis franquistes impulsada per Maulets

Una moció sobre la memòria històrica, presentada per la CUP en el ple municipal de l’Ajuntament de Vic celebrat aquest migdia, ha fet trencar de nou la unitat de vot de l’equip de govern del consistori (CiU, ERC i PSC). En aquesta ocasió, la CUP ha proposat fer un inventari per retirar tots els vestigis franquistes que queden a la ciutat, com plaques, i impulsar la revocació de fill adoptiu de la ciutat a Antonio Correa, Miguel Rodrigo i Rafael Garcia.
CiU i PxC han votat en contra de la moció, per la qual cosa ha quedat desestimada (vuit i quatre regidors). CiU ha proposat una moció conjunta de tot el consistori en favor de la pau i PxC ha dit que només es reivindicava la memòria històrica d’un bàndol. ERC, la CUP i ICV-EUiA hi han votat a favor, i el PSC s’ha abstingut.
La moció de la CUP fa referència al compliment de l’article 15 de la Memòria Històrica estatal. En concret, demana la revocació dels títols honorífics als tres personatges esmentats i també la supressió de la placa on s’exalta el general Franco, situada a l’interior de la catedral, la pintura vial amb la inscripció “Pasaje General Mola” i les diferents plaques de l’”Instituto Nacional de la Vivienda”. La CUP ha presentat la moció en nom de Maulets, que recentment ha engegat una campanya a nivell comarcal sobre el tema.




Marta Riera, regidora de PxC, ha indicat que la moció no feia referència a les atrocitats que s’havien comès des del bàndol republicà, com la mort de 5.500 capellans a tot Catalunya. “La moció no és una proposta seriosa, no reivindica tota la memòria història ni el perdó per a tothom”, ha afegit.
Xavier Tornafoch, portaveu d’ICV-EUiA, hi ha donat el seu suport, tot i que ha afegit irònicament que tenia ganes de veure com s’ho feien l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, i el primer tinent d’alcalde, Xavier Solà (tots dos de CiU), per fer retirar la placa de la catedral.

En aquesta ocasió, ERC no s’ha deixat atrapar en les xarxes d’una moció complexa i ha decidit trencar la unitat de vot amb CiU. Joan López (ERC) ha justificat el suport a la proposta dient que era un primer pas per avançar en la línia de “refer la dignitat de les víctimes, acabar amb el silenci dels vençuts i promoure la reconciliació”.

El portaveu del PSC, Josep Burgaya, en un extens discurs, ha donat les raons per no donar suport a la moció i per no oposar-s’hi. El regidor socialista ha dit que la moció no reconeixia totes les repressions i que contenia termes de “menyspreu” cap a la transició. També ha explicat que el PSC sempre ha apostat per “la concòrdia i la reconciliació”.

La patata calenta ha quedat doncs, en mans del grup de CiU. Xavier Solà (foto, a sobre) ha esmentat el 70 aniversari dels bombardejos contra la població civil a Vic i ha proposat un manifest institucional conjunt “en favor de la pau”, prèvia retirada de la moció. La CUP no l'ha acceptat retirar, ja que, tal com ha dit Quim Soler, aquesta solució es podia haver pactat durant tota la setmana i que, en tot cas, el manifest es podia fer en una altra ocasió.

Text: Osona.com

1 comentari:

  1. Ho sento, maulets, però crec que els de Convergència i Unió han fet el que havien de fer. No s'ha de remenar el passat com ho voldríeu fer vosaltres. Per totes bandes es van fer coses mal fetes. I aquesta -la vostra- no em sembla la manera més adequada de guarir les ferides. La memòria històrica no existeix ni ha d'existir.

    Espero que CiU i PxC es tornin a entendre com en l'època de l'alcalde Codina. Aquest hauria de ser el camí. El camí del seny.

    ResponElimina